Skip to content

Waterafdichting houdt vochtschade buiten de deur

Een ondergelopen kelder, een door vocht aangetaste muur, een lekkende tuinvijver: je moet er niet aan denken. Of juist wel, want het komt vaak voor dat een slechte waterafdichting voor grote problemen zorgt. Block Liquid Solutions heeft de beste oplossingen om water buiten de deur te houden, zowel preventief bij nieuwbouw als achteraf tijdens wateroverlast of renovatie.

Wat is waterafdichting precies?

Letterlijk betekent het natuurlijk het afsluiten voor water van een bouwconstructie. Maar er zijn twee soorten afdichting: preventief (dus vooraf bij de bouw) of curatief (achteraf, bedoeld om te corrigeren).

In beide gevallen is waterafdichting bedoeld om ongewenst water buiten te sluiten, bijvoorbeeld door lekkages, regen of hoge grondwaterstanden. Voor alle situaties waar wateroverlast voor problemen en schade kan zorgen, zijn oplossingen beschikbaar. Het heeft natuurlijk altijd de voorkeur om waterafdichting buiten het pand te realiseren omdat daarmee het water fysiek van de bouw wordt gescheiden. Maar ook wanneer een ‘buitenoplossing’ technisch of budgettair niet meer haalbaar is, hebben wij solide methoden en producten om kelders, muren, daken of vloeren voortaan droog te houden.

Welke methoden van waterafdichting zijn er?

Er zijn tal van manieren om een bouwwerk tegen water te beschermen. De meest gebruikte methode is de hydrofiele aanpak met zwelstrippen, spuitmastiek of spuitrubbers.

Ook zijn er zogeheten hydrofobe methoden beschikbaar om bijvoorbeeld een gevel te impregneren en waterwerend te maken. Om kelders waterdicht te maken, zijn er middelen als cementgebonden coatings, terwijl bitumen-folie vaak wordt gebruikt om opgaande muren van de fundering te scheiden, waardoor optrekkend vocht geen schade meer kan aanrichten. Daarnaast is het met speciale producten mogelijk om de onderste lagen van schoon metselwerk waterdicht te maken.

Voor corrigerende waterafdichting wordt vaak gewerkt met injectieharsen op basis van polyurethenen of polyacrylaten, reparatiemastiek voor het achteraf waterdicht maken van daken, of een waterdichte bepleistering met polymeren.

Wat is ons favoriete product voor waterafdichting?

Block Liquid Solutions maakt veelal gebruik van PCI Barraseal® Turbo van PCI Afbouw. Deze flexibele 2-componenten afdichting is ideaal voor kelderbuitenmuren, fundamenten en betonconstructies.

Aan welke bouwnormen voldoen wij?

Block Liquid Solutions voldoet bij het waterdicht maken en het gebruik van onze producten aan alle eisen van het Bouwbesluit en de BENG-normen (voorheen EPC) die sinds 1 januari 2021 van toepassing zijn. Ook zijn wij voorbereid op de nieuwe Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen (Wkb) die vanaf 1 januari 2022 geldt.

Meer weten over waterafdichting?

Neem contact op voor een passende offerte.

Back To Top